Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Tomma pensionskassor hos kommunerna

1:51 min

Mer än hälften av Västmanlands kommuner har tomt i sina pensionskassor. Sex av tio kommuner i länet har inte öronmärkt pengar för att kunna betala av pensionsskulderna från det gamla pensionssystemet.

Men i Fagersta har man gjort läxan och lyckats spara in 110 miljoner kronor de senaste åren, berättar kommunalrådet Stig Henriksson (V).

– Vi såg att det här skulle barka alldeles åt skogen om vi inte tog itu med de skulder som den förra politikergenerationen lämnat efter sig så vi såg till att skapa ganska höga överskott under början av 2000-talet för att kunna sätta av pengar, säger Stig Henriksson.

– Det har vi framförallt gjort genom att effektivisera verksamheten och genom att behålla en relativt hög skattenivå, säger Stig Henriksson.

Pensionsskulderna hänger ihop med reformationen av pensionssystemet 1998. Innan dess satte inte kommunerna av några pensionspengar medan man var yrkesverksam utan de tog hela kostnaden sen när man blev pensionär.

Men sedan tolv år tillbaka sätts istället lite pengar hela tiden in på de anställdas pensionskonton. Det innebär att kommunerna nu har en dubbel belastning under en lång period framöver: dels nya pensionsinsättningar, dels gamla pensionsskulder.

I över hälften av landets kommuner har man inte avsatt några extra pengar för att täcka upp den här ökningen.

Så är fallet i Norberg, där kommunalrådet Kenneth Östberg (S) säger att man helt enkelt inte haft några pengar att spara tidigare:

– Det som är bekymmersamt på sikt är att det här kommer att belasta den verksamhet vi har i kommunen. Jag hoppas att vi på sikt kommer kunna ta ett ansvar för det här tillsammans med staten.

– Det man ska ha klart för sig är ju att även om det är mycket pengar det handlar om är det ju också under en väldigt lång tid de ska betalas ut, säger Kenneth Östberg.

Så man står inte på bar backe när man slutar jobba i Norberg?

– Nej det gör man inte. Det kan jag garantera, säger Kenneth Östberg.

De kommuner i Västmanlands län som inte har öronmärkt några pengar till pensionsskulderna är Norberg, Köping, Kungsör, Sala, Surahammar och Arboga.

Det har däremot Västerås, Hallstahammar, Skinnskatteberg och Fagersta gjort.

Öronmärkta pensionspengar, i tusental kronor.

Västerås 361 988

Hallstahammar 225 000

Fagersta 155 152

Skinnskatteberg 29 042

Arboga 0

Kungsör 0

Köping 0

Norberg 0

Sala 0

Surahammar 0

Källa: SCB samt enkätsvar från Dagens Samhälle.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista