Projektledaren Maria Gill på Västerås stad / Foto: Helena Mellander SR

Västerås med i IT-projekt för äldre

"Bra för självkänslan att klara sig själv"
1:35 min

Västerås har, som en av tre kommuner i landet, utsetts att vara med och utvärdera teknik för äldre. Gruppen äldre över 80 blir allt större och Regeringen vill se över hur de kan klara sig längre på egen hand i hemmet.

Västerås får 5 miljoner kronor för att pröva tekniska hjälpmedel som till exempel mobila bildtelefoner. 

Projektledaren Maria Gill på Västerås stad säger att den här typen av hjälpmedel kan hjälpa äldre att klara vardagssysslor själva i hemmet.

– Det kan till exempel handla om att kunna göra sin frukost själv. Kanske man inte kommer ihåg exakt hur man gör men om man får hjälp via en bildtelefon att hitta sakerna kan man klara av det på egen hand.

– Det här att kunna göra saker själv är väldigt viktigt för självkänslan och det kan samtidigt vara skönt att inte ha någon i lägenheten hela tiden, tillägger hon.

Den mobila bildtelefonen, som också kallas "giraffen", kan vara till nytta just till exempel om vissa äldre känner att de inte vill få besök av hemtjänsten flera gånger om dygnet. I stället kan de då få tillsyn via en kamera.

Genom internet kan de som har svårt att röra sig ute på gatan också kunna göra inköp och vara med vid olika kulturevenemang eller fysiska aktiviteter.

Antalet personer över 80 år ökar dramatiskt i Sverige och Västerås ska nu därför som en av tre kommuner i landet få pröva hur IT kan hjälpa äldre att bo kvar hemma och samtidigt motverka att de isoleras från samhället.

I Västerås har man redan drivit liknande projekt en tid tillbaka då de äldre fått vara med och tycka till om olika hjälpmedel. Oftast är de väldigt positiva till tekniken, säger Maria Gill.

– Man hör många säga att det här med datorer är inget för de över 80, för de förstår ändå inte. Men det är inte sant. De här människorna har varit med om en enorm teknikutveckling under sina liv och är väldigt öppna för det.

Maria Gill menar att skillnaden mellan äldre och yngre är att de äldre oftast vill veta nyttan av något innan de hoppar på en teknisk trend.

– Och då brukar de kunna komma på flera användningsområden som vi inte ens har tänkt på, säger hon.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".