Utredningshemmets ansvar för knivmordet på salaflicka ifrågasätts

”Jag lydde bara order från en indiansk dödsgud”, säger mannen som mördade en ung flicka från Sala. Men vilket ansvar har utredningshemmet  för att en anställd knivmördade?

Idag fortsätter rättegången om dubbelmordet på ett utredningshem i Västergötland i mars.

En av de mördade var en 16-årig flicka från Sala. Hon och en kvinnlig anställd knivhöggs till döds av en 24-årig man, som arbetade på hemmet. En annan ung flicka skadades allvarligt, men överlevde.

Den åtalade mannen erkänner allt, men sa vid rättegången igår att han bara lydde order från en indiansk dödsgud som styr hans tvångstankar.

Mannen har haft en fascination för - och har till och med brev-växlat med - flera amerikanska seriemördare. Vid tidpunkten för dådet var han delstidssjukskriven för psykiska problem.

Under rättegången kommer Borås tingsrätt idag att höra den biträdande föreståndaren för utredningshemmet.

Advokat Per-Ingvar Ekblad är målsägandebiträde för mamman till den flicka från Sala som mördades.

Han är en av dem som vill ha utrett vilket ansvar utredningshemmet har för det inträffade:

- Flera utav personalen har känt till att den som nu är åtalad för det här har haft ett intresse för bland annat seriemord. 

- Det är klart att det reser ju frågan hos föräldrarna i en sådan här situation: Borde man då kanske inte ha reagerat på något sätt på behandlingshemmet?

Per-Ingvar Ekblad säger att frågan om att eventuellt kräva ansvar av utredningshemmet blir en senare fråga, och att han vill lyssna och ta del av rättegången först.

- Det är lätt att kritisera och lätt att fälla skarpa uttalanden, men det ska man göra först när man har fakta.

- Men det finns uppgifter i förundersökningen som jag tycker inte är så hemskt tilltalande ur behandlingshemmets synpunkt, säger advokat Per-Ingvar Ekblad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".