1 av 2
Solange Kubota vill starta eget företag. Foto: Audrey Erath/SR Västmanland.
2 av 2
Anders Nordström, Swedbank.

Inget jobb, inget lån

"Jag blev väldigt besviken"
1:29 min

Personer som vill starta eget företag, men som saknar en ekonomisk säkerhet, har svårt att få banklån. Solange Kubota, bosatt i Västerås, fick nej när hon ville låna till ett startkapital.

I hemlandet Kongo var Solange Kubota egen företagare och drev en klädbutik. Nu vill hon starta eget här i Sverige och drömmer om en egen liten butik i Västerås. Men banken sa nej till ett lån eftersom hon saknar en ekonomisk säkerhet, alltså en fast inkomst eller till exempel ett hus att belåna.

- Jag blev väldigt besviken när banken sa nej. För i mitt hjärta är önskan att starta eget så stark. Jag vill jobba, säger Solange Kubota.

Nu står hoppet till Almi, ett statligt företag och vars uppdrag är att låna ut pengar och ta en större risk än bankerna. Men Solange Kubota är ändå nervös. Hon har tidigare varit i kontakt med Almi för att få låna pengar, men då ville de dela risken med en bank. Men banken sa nej och då blev det inget lån från Almi överhuvudtaget.

Anders Nordström är chef för Swedbanks kontor i Västerås. Han förklarar att den enkla anledningen till att bankerna inte lånar ut pengar till folk som saknar ekonomisk säkerhet är för att det finns ett lagkrav som säger att de helt enkelt inte får det. Det måste finnas en garanti för återbetalning. 

Om staten skulle gå in som garanti för återbetalningen, skulle ni våga låna ut pengar då till de som saknar ekonomisk säkerhet?

- En garanti från staten är en av de bästa säkerheterna man kan få. Så det skulle vi definitivt göra, säger Anders Nordström.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".