Eskil Hammarström med ultraljudsdatorn som han vill ska jobba hårdare.

Mitt hjärta vill utöka i Fagersta

1:32 min

Vården för hjärtpatienter borde byggas ut på Bergslagssjukhuset i Fagersta, tycker bolaget Mitt hjärta som driver sjukhuset.

– Vi tycker att det är lite för lite volymer tilltagna när det gäller just hjärt- kärlsjukdom. Det är därför vi har gått ut med ett koncept där vi vill stärka kvalitén och få en utvidgning av det här avtalet, säger Eskil Hammarström som är hjärtläkare och en av bolagets ägare.

Mitt hjärta har ett avtal med landstinget där det står vad de ska göra på Bergslagssjukhuset. Ett exempel är att de enligt avtalet ska undersöka 120 patienters hjärtan med hjälp av ultraljud varje år, men bolaget vill göra upp mot 1 000 undersökningar.

Tanken är att patienter ska undersökas i Fagersta före eller efter den akuta vården man får i Köping och Västerås. Och att man ska kunna göra flera olika undersökningar vid ett och samma besökstillfälle istället för tre olika besök med väntetid emellan.

Socialdemokratiska landstingsrådet Denise Norström säger att man ska titta på idéerna innan det går att säga om utökningen kan vara intressant eller inte.

– Vi behöver också titta på om behovet finns, det blir väl vi som ska betala kalaset. Men allra först ska vi titta på om Mitt hjärta klarar uppdraget de har idag, säger Denise Norström

En utökad hjärtmottagning på Bergslagssjukhuset skulle kosta landstinget sex miljoner kronor, enligt Mitt hjärta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista