Gabriel Wikström (S) och Hanna Paavola Örnebo (FP). Foto: Johanna Ravhed/SR.

Strävan efter blocköverskridande budget

"Det är en mycket pratglad församling"
1:32 min

Nu pågår ett kommunfullmäktigemöte i Västerås där de två politiska blocken ska försöka enas om en budget. Detta eftersom blocken vill undvika att Sverigedemokraterna ska få en vågmästarroll och kunna påverka politiken.

Britt Sandström, socialdemokratisk ordförande i kommunfullmäktige i Västerås, tycker att fullmäktigemötet, med många nya politiker, går enligt planerna.

– Det är en mycket pratglad församling och väldigt många är uppe i talarstolen vilket är extra roligt när så många nya gör sitt jungfrutal och som gör det så bra.

Hur har spänningen varit mellan de rödgröna och alliansen?

– Det finns väldigt mycket som vi är överens om. Vi är överens om samtliga budgetramar och skattesatsen till exempel men det finns också områden där vi har lite olika uppfattningar och det har att göra med uppdrag som ska ges till styrelser och nämnder och där finns det lite olika inställning, säger Britt Sandström.

– På grund av det parlamentariska läget har vi försökt att hitta en möjlighet att fatta genomtänkta och utarbetade beslut i fullmäktige och därför har vi suttit tillsammans med den borgerliga alliansen och försökt att hitta våra minsta gemensamma nämnare, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".