Dariusz Stachurski, läkare och delägare till familjeläkarmottagningen Akvedukten i Västerås. Foto: Jouko Kaijanen/SR.

Akveduktens ägare besvikna

"Vi blir bestraffade"
1:29 min

Familjeläkarmottagningen Akvedukten i centrala Västerås lägger ner. Enligt ägarna är ersättningen från landstinget för låg. Omkring 2800 patienter måste nu hitta en ny vårdcentral att gå till.

Den privata familjeläkarmottagning Akvedukten i Västerås lägger ner vid årsskiftet och de cirka 2800 patienterna måste nu lista sig hos en ny familjeläkare. Lars Forsén, en av Akvedukten patienter, överraskades av nyheten om nedläggning igår när han kom till mottagningen för att ta sitt influensavaccin.

– Ja, jag blev härsken, ond. Till och börja med måste vi nu jaga runt och hitta en ny husläkare. Det blir och ta telefonkatalogen och sätta igång och ringa imorgon förmiddag, säger han.

Akvedukten startade i Västerås 2008 och var en av de nya mottagningarna som kom till i samband med att landstinget införde Vårdval Västmanland. Nu efter två år stänger läkaren och delägaren Dariusz Stachurski mottagningen tillsammans med sin kollega . Dariusz Stachurksi menar den ersättningen landstinget betalar inte räcker.

– Det gör att vårt arbete inte är lönsamt på något sätt. Vi kan inte jobba sextio timmar i veckan som vi har gjort hittills och dessutom betala för att vi vårdar patienter. Det är helt befängt, säger Dariusz Stachurksi.

Akvedukten har många äldre och multisjuka patienter vilket innebär mycket arbete och stora kostnader. Landstinget har lovat bättre och mer rättvis ersättning till mottagningar med tunga patienter. Men ersättningen dröjer. Dessutom har landstiget överfört kostnader för läkemedel och röntgen på mottagningarna och det drabbar Akvedukten ytterligare.  Nu känner Dariusz Stachurksi att måttet är rågat.

- Vi kan inte spela rysk roulett med vår ekonomi och med vår hälsa. Vi investerar och jobbar ihjäl oss och sedan plötsligt så får vi bestraffningar, säger Dariusz Stachurski, säger han.

Akvedukten är inte den första vårdcentral i länet som stänger efter att Vårdval Västmanland infördes. Familjeläkarmottgningen Capio i Hallstahammar lade ner sin verksamhet i mitten av förra året, och före detta Läkarhuset i Kungsör stängde vid årskiftet 2008-2009.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".