Stormöte i Kärrgruvan (Carita Björklund i mitten) / Foto: Camilla Olsson SR
Norberg

Hyresgäster i stormöte

"Det lutar nog åt lite civil olydnad"
1:38 min

Igår samlades hyresgäster hos bostadsföretaget Sidenbo i Kärrgruvan för ett stormöte tillsammans med Hyresgästföreningen för att se vad som kan göras åt att företaget inte betalat vatten- och värmeräkningarna.

Hyresgästerna i Kärrgruvan i Norbergs kommun har nu tillfälligt vatten och värme. Men räkningarna till NVK, Norra Västmanlands kommunalteknikförbund, har fortfarande inte betalats av Sidenbo.

Och snart kommer vattnet att strypas igen, och ingen vill tvångsförvalta lägenheterna.

Igår samlades hyresgästerna för ett stormöte tillsammans med Hyresgästföreningen för att se vad som kan göras. Men det fördes också diskussioner om vad hyresgästerna kan göra, bland annat "rätt till självhjälp".

Det innebär att om det finns brister som hyresvärden inte åtgärdar får hyresgästen dra av på hyran för att rätta till dessa.

Men eftersom vattenräkningen växer, oljan till värmepannan snart är slut och det finns få hyresgäster i husen - kom hyresgästerna fram till att det inte är någon bra lösning.

Hyresgästföreningen har hittills inte hittat någon som är villig att tvångsförvalta lägenheterna och för att hjälpa hyresgäster som hamnar i den här situationen vill Håkan Forsman på Hyresgästföreningen i Västmanland se en ändring av lagen.

– Jag skulle önska att man ändrar i lagen så att någon, kanske staten, landstinget, kommunen eller någon annan med en statlig funktion skulle vara tvingade att ta på sig en förvaltarroll, om man inte kan hitta någon annan förvaltare inom en viss tid, säger Håkan Forsman till P4 Västmanland.

Carita Björklund, en av de hyresgäster som arrangerade mötet, tror att mötet leder till att hyresgästerna själva tar hand om sina hyror.

– Det lutar nog åt lite civil olydnad, vi tänker strunta i att betala våra hyror och vi kommer att uppvakta kommunen. Sedan får vi se vad det leder till, säger Carita Björklund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".