SD fick avgörande roll i kommunfullmäktige

Det blev ett långt kommunfullmäktigemöte i Västerås igår. Mötet började klockan åtta på morgonen och pågick till nästan elva på kvällen innan budgeten hade klubbats igenom. Sverigedemokraterna fick en viktig roll i många av besluten och det rödgröna minoritetsstyret förlorade flera omröstningar.

Bland annat beslutades att det inte blir mer tid på förskolan för barn till arbetslösa eller föräldralediga. De rödgröna ville utöka tiden från 15 till 30 timmar per vecka men det gick inte igenom i fullmäktige. Alliansen, som hellre vill satsa på ökad lärartäthet, vann omröstningen.

På mötet igår blev det också nej till de rödgrönas förslag om bygge av en ny väg till Gäddeholm. Alliansen fick igenom att man ska vänta med bygget.

De rödgröna fick också mothugg när det gäller flygplatsen. Alliansen fick även där stöd från Sverigedemokraterna, och det betyder att flygplatsen får 15 miljoner kronor per år i driftbidrag från nästa år.

Kommunfullmäktige klubbade också igenom Alliansens förslag om att öka valfriheten inom kulturskolans musikverksamhet.

En av frågorna som de rödgröna däremot fick igenom handlade om vårdnadsbidraget på 3 000 kronor. De rödgrönas förslag om att ta bort vårdnadsbidraget nästa år klubbades igenom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista