Våldsam kontroll av sexuellt umgänge

Vi har tidigare rapporterat att 70 flickor och unga kvinnor i Västmanlands län blir eller riskerar att bli utsatta för hedersrelaterat våld, enligt en kartläggning som länsstyrelsen gjort, men vad är egentligen hedersrelaterat våld?

Det var den grundläggande frågan när ett 50-tal representanter för myndigheter som kan arbeta med det här i länet samlades till konferens i Västerås igår.

Jens Pedersen som bland annat bedömer hot och risker på polisen kände sig upplyst, i alla fall i fråga om vad som gör hedersrelaterat våld unikt.

- Ja det har vi ju fått lära oss här, att det rör sig om ett kollektiv mot en person, bland annat, säger Jens Pedersen.

Skolor, kvinnojourer, socialtjänster och andra har fått rapportera in om flickor eller unga kvinnor de har haft kontakt med blir eller riskerar att bli utsatta för hedersrelaterat våld.

Resultatet för förra året är alltså 70, tio gånger fler än länsstyrelsen trodde.

Unni Wikan är professor i socialantropologi i Oslo och har studerat det här på olika platser i Afrika och Centralasien, och igår var hon på plats på konferensen i Västerås. På frågan om det kan finnas flickor bland de 70 som inte är utsatta för hedersrelaterat våld svarar hon ja, men också att det finns ett stort mörkertal.

- Svaret får man genom att ta reda på vilken etnisk gruppering flickorna kommer ifrån, säger hon.

Vad är det som gör hedersrelaterat våld unikt från andra våldsbrott?

- Det handlar om att begå våld för att säkra att en kvinna håller sig till regler för sexualitet och umgänge med män, som gäller för en familj, klan eller släkt, säger Unni Wikan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".