Landstinget beklagar vårdcentrals nedläggning

Familjeläkarmottagningen Akvedukten i Västerås har varit uppskattad av patienterna och det är synd att de lägger ner. Så kommenterar Kjell Endeborn, chef för Vårdval Västmanland, mottagningens beslut att stänga vid årsskiftet.

Att ersättningen från landstinget varit liten med tanke på att många av mottagningens patienter är multisjuka och vårdkrävande har landstinget känt till, säger Kjell Endeborn:

– Jag förstår att de har haft en trasslig ekonomisk situation med den typen av tunga patienter som de själva beskiver, säger Kjell Endeborn.

Landstinget har redan beslutat om ändringar i ersättningssystemet som skulle ha förbättrat Akveduktens ekonomi på sikt. Därför är det synd att de beslutat att lägga ned:

– Vi försöker ju hela tiden att reglera det ekonomiska systemet åt ett håll som skulle gynna Akvedukten men måste liksom ta hänsyn till resten av systemet också, alltså införa det i en takt som hela systemet klara av, säger Kjell Endeborn.

De runt 2800 patienter som är listade hos Akvedukten måste nu välja en ny familjeläkare. Landstinget kommer snart att informera om detta men Kjell Endeborn uppmanar patienterna att agera redan nu:

– Det som är tur i sammanhanget är att det här handlar om centrala Västerås där vi har en stor ansamling av länets vårdcentraler. Ungefär hälften av vårdcentralerna ligger ju i Västerås-området.

– Det är en väldig fördel om man som patient aktivt listar om sig, alltså, ber att få en vårdvalsblankett och en förteckning på de vårdcentraler som finns i området. Om man listar om sig aktivt, alltså skriver på den här blanketten, så ger man också tillstånd, om man vill göra det, att den nya vårdcentralen får hämta journalerna. Det vore väldigt skönt om vi kunde få den typen av process klar före julhelgerna så att det finns journaler hos den nya vårdcentralen när patienten börja söka där, säger Kjell Endeborn, chef för Vårdval Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".