Funktionshindrade är handelsvaror mellan kommuner

Kostnaderna för att ta hand om funktionshindrade som enligt lagen om stöd o service, LSS, har blivit allt större. Nu visar det sig att kommuner försöker kringgå lagen och slippa betala genom att dumpa människor i andra kommuner.

I Sala har det här blivit ett stort problem, kommunen har åtta sådana här ärenden, och Karin Bodlund, vård och omsorgschef, kallar det för en ny typ av människohandel.

- En flicka har förts över till Sala mot vår och hennes vilja och det har man fått igenom hos länsrätten och vi har överklagat men inte fått prövningstillstånd, säger Karin Bodlund.

Enligt Karin Bodlund skulle de åtta personer som andra kommuner vill lämpa över på Sala kosta kommunen nio miljoner kronor om året.

- Vi är upprörda över att man kan kringgå lagen på detta sätt, säger hon.

Karin Bodlund vill nu ha en debatt kring det här. Hon tycker att staten ytterst borde vara ansvarig och om inte systemet förändras kommer Sala också att börja titta på möjligheterna att dumpa funktionshindrade i andra kommuner.

- Det känns hur oetiskt som helst, men vad ska vi göra, säger Karin Bodlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista