Polisen har beslagtagit stora mängder öl, vin och sprit. Foto: Ida Nilsson/SR.

Åklagare yrkar på fängelse för spritsmuggling

"Det förekommer stor alkoholsmuggling"
0:48 min

Åklagaren yrkar på fängelse för de tre män från Köping som åtalats för att ha smugglat in och sålt hundratusentals liter öl, vin och sprit. Dryckerna har sålts framför allt i Köping, Arboga och Kungsör, bland annat till ungdomar under 18 år.

– Den här brottsligheten är av så allvarlig art att då blir det fråga om frihetsberövande även om man kommer ner på lägre nivåer. Det säger kammaråklagare Annica Borgerud-Kjellsson.

Polisen har vid husrannsakan hos de tre beslagtagit 12 000 burkar starköl och mängder med dunkar med vin och starksprit. Enligt polisens beräkningar kan de åtalade sammanlagt ha sålt så mycket som 120.000 liter öl, 12.000 liter vin och nästan 3.000 liter starksprit.

I rätten i dag vittnade en 17-årig pojke om hur han i somras köpte öl av en av de åtalade männen vid fyra olika tillfällen. Mannen som sålde frågade pojken om han "hade åldern inne", och pojken svarade ja. Men någon ytterligare kontroll av legitimiation har inte förekommit.

Åklagarna har under rättegången försökt visa att männen har sålt alkohol till ungdomar som har varit yngre än 18 år. Detta är en av de frågor där uppgifterna går isär.

De åtalade männen har haft en välorganiserad verksamhet, menar åklagaren. Två av männen har åkt till Tyskland och köpt alkohol och sedan har den tredje mannen sålt alkoholen, bland annat till ungdomar.

Försvaret vill hävda att verksamheten inte alls varit systematiskt organiserad- Att det skulle handla om att de bedrivit en firma tillsammans är det ingen som erkänt.

Dom i målet faller den 20 december.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".