Vattnet har varit strypt tidvis, men värmen är i alla fall på, tack vare depositionsavgiften. Foto: Camilla Olsson/SR.

Hyresvärd fortsätter strunta i räkningar

Ännu inte läge att begära konkurs
1:15 min

Bostadsföretaget Sidenbo som äger hyreslägenheter i Kärrgruvan i Norbergs kommun har fortfarande inte betalat sina räkningar till Norra Västmanlands Kommunalteknikförbund, NVK. Därför kommer kommunen nu att ta pengar från den depositionsavgift man tidigare krävt av företaget.

Tidvis har därför vattnet i lägenheterna varit strypt. Oljan till värmepannan har kommunen den senaste tiden betalat för att inte hyresgästerna ska frysa. 

Att strypa vattentillförseln för lägenheterna är ett sätt att få fastighetsägaren att reagera menar NVK. Men det är något som inte verkar fungera i det här fallet. 

Att få tag på ägaren till Sidenbo, Kurt Heeno, är inte lätt. P4 Västmanland kommer inte längre än till en telefonsvarare.

Inte heller hyresgästerna i Kärrgruvan eller Norbergs kommun har heller fått kontakt med honom. 

Sidenbo består och har bestått av flera olika dotterbolag. Men under åren har flera av koncernens bolag gått i konkurs.

Numera återstår Sidenbo Nordic och Sidenbo Västmanland. Sett till de senaste årsredovisningarna och boksluten är det ekonomin i företagen ansträngt, något som bolagens revisor bekräftar. 

Förra året gjordes en rekonstruktion av Sidenbo Nordic och Sidenbo Västmanland. Eftersom NVK då hade förlorat stora pengar på att Sidenbo inte heller då hade betalat räkningarna, slöts ett särskilt avtal mellan NVK och Sidenbo. 

– Avtalet innebär att de ska betala förskott månadsvisa konton. Vi har också fått en deposition, om det skulle bli så att man inte sköter betalningarna, säger Harold Nilsson, chef för NVK. 

Depositionen som Sidenbo har lämnat på 80.000 kronor, är en anledning till att NVK inte begär företaget i konkurs.  

– Då måste vi ha ätit upp den här dispositionen också, och där är vi inte riktigt än, säger Harold Nilsson, chef för NVK. 

Enligt Harold Nilsson tänker NVK nu ta av depositionen, som ersättning för det vatten som man i perioder har släppt på de senaste veckorna, men hittills har inte det gjorts rent formellt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".