Dariusz Stachurski, kritiserar landstingets ersättningsmodell. Foto: Jouko Kaijanen/SR.

Vårdcentraler klarar inte för många sjuka

1:16 min

När den privata vårdcentralen Akvedukten i Västerås nu lägger ner försvinner den enda kvarvarande nya vårdcentralen som öppnats efter att det så kallade vårdvalet infördes. Delägaren Dariusz Stachurski är mycket kritisk mot hur landstinget ger ersättning.

Dariusz Stachurski menar att vårdcentraler med patienter som kräver mycket vård missgynnas. 

Torsten Källberg, oppositionsråd för Folkpartiet, säger att landstinget försökt förändra systemet men att det gått långsamt eftersom andra privata vårdgivare hellre har velat behålla systemet som det är. 

– Det här är ett ganska orättvist system. Det ser vi exempel på nu. Den läkare som bara har patienter som man hela tiden får ta hand om och inga friska, klarar inte av det, säger Torsten Källberg (FP). 

När vårdvalet infördes i länet för knappt tre år sedan var en tanke att det skulle bli fler vårdcentraler och därmed större valfrihet för patienterna. 

Men ingen av de vårdcentraler som öppnat efter att vårdvalet infördes har överlevt. 

En ny vårdcentral öppnade i Kungsör och en i Hallstahammar men båda har lagt ner och nu försvinner alltså den sista kvarvarande vårdcentralen som öppnat efter vårdvalet, Akvedukten i Västerås. 

Rigmor Åkesson är landstingsråd för Socialdemokraterna efter maktskiftet i landstinget. Hon säger att vårdvalet kommer att utvärderas, och att förändringar behövs. 

– Dels de här systemen som säger att man har pengar per åldersviktning, där ser vi att det kan bli fel. Man kan ha ett barn eller en 22-åring med stort vårdbehov, och då får man väldigt litet pengar för dem. Vi ska titta på det här systemet med viktning, där vi då kan lägga in andra pengar, säger Rigmor Åkesson (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista