Salaflickans mördare vill bli frikänd - "lydde bara order"

24-åringen som erkänt att han knivdödat en ung flicka från Sala vill bli frikänd. Hans advokat menar att 24-åringen bara lydde order från den dödsgud som talat till honom under ett års tid.

I går avslutades rättegången om dubbelmordet på ett utredningshem i Västergötland i mars.

En av de mördade var en 16-årig flicka från Sala. Hon och en kvinnlig anställd knivhöggs till döds av en 24-årig man, som arbetade på hemmet. En annan ung flicka skadades allvarligt, men överlevde. 24-årigen har erkänt dåden.

Åklagaren yrkade att 24-åringen ska dömas för mord och försök till mord till rättspsykiatrisk vård.

Men trots att 24-åringen erkänt gärningarna, så hävdade hans advokat Pär Aronsson igår - kanske något förvånande - att 24-åringen ska frias från ansvar.

Advokaten förde i sitt slutanförande ett långt och invecklat juridiskt resonemang, som i korthet gick ut på att 24-åringen bara lydde order från den dödsgud som talat till honom under ett års tid.

För 24-åringen var dödsguden en verklighet menade advokaten, och 24-åringen hade ingen möjlighet att stå emot ordern.

I stället för att dömas för gärningarna till rättspsykiatrisk vård, yrkade advokaten därför att 24-åringen i stället ska tvångsomhändertas för vård.

De förhör som hölls med 24-åringen och de olika vittnena under de två förhandlingsdagarna kom mycket att handla om 24-åringens mentala hälsa.

En fråga som flera av advokaterna till offrens anhöriga återkom till, var om det var lämpligt att 24-åringen med sina problem jobbade på ett hem för tonårsflickor med problem.

När det gäller utredningshemmets ansvar för det som hänt, uttryckte advokaten till en anhörig till ett av offren, att det kan bli aktuellt att driva den frågan vidare i ett senare skede.

Borås tingsrätt beslutade i går att 24-åringen ska sitta kvar i häktet tills dess att domen faller den 3 juni.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista