Kommunen vill träffa hyresgästerna

"Det är ingen långsiktig lösning"
1:33 min

Igår kväll samlades politiker och tjänstemän i Norbergs kommun för ett extrainsatt krismöte om fastighetsägarna Sidenbos hyreslägenheter i Kärrgruvan. Slutsatsen blev att kalla till ännu ett möte, nu med hyresgästerna.

– Det vi har kommit fram till är att vi inbjuda till ett möte med de som bor i området, säger kommunalrådet Kenneth Östberg (S).

– Enligt de diskussioner vi har haft ikväll så ser vi att det inte är någon långsiktig lösning att vi har ett engagemang i beståndet, som vi har nu. Kortsiktigt ska vi försöka ta ansvar för att ge de som bor där en möjlighet att hitta en lösning på situationen.

Situationen för hyresgästerna i Sidenbos fastigheter i Kärrgruvan är svår.

Förutom att inte betala vattenräkningarna till Norra Västmanlands kommunalteknikförbund, NVK, har inte heller ägarna Sidenbo fyllt på olja i värmepannan.

Därför har Norbergs kommun den senaste veckan stått för värmekostnaden och fyllt på olja.

Men frågan är hur länge kommunen kan betala Sidenbos räkningar.

– Det har vi diskuterat idag, och det är självklart att vi kan inte göra det någon längre tid. Vi har bedömt att det är ett nödläge nu, det är 15-20 grader kallt och om oljan tar slut så blir det väldigt besvärligt för de som bor där. Men det är ingen långsiktig lösning.

Kan inte kommunen genom sitt fastighetsbolag tvångsförvalta lägenheterna?

– Nej, vi kan inte göra det. Det beror på att vi är en av de som har tvist med bolaget och vi är inte heller i en situation där vi som kommun kan försätta dem i konkurs. Som det ser ut just nu, säger Kenneth Östberg.

Mötet med hyresgästerna kommer att äga rum i Kärrgruvans skola ikväll klockan 18.30.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".