Klottret i länet minskar avsevärt

Den här våren har klottret i Västerås halverats, jämfört med samma period förra året.

Klottret har de senaste två åren ökat och legat på en mycket högre nivå än tidigare, men den här våren har klottret i Västerås halverats, jämfört med samma period förra året.

Mellan januari och april anmäldes förra året 450 fall av klotter i Västerås. I år har hälften så många klotteranmälningar kommit in under samma period.

I länet har klottret nära halverats, ungefär 550 fall blev 300 den här våren. Anledningarna till detta är två enligt Rolf Nilsson, chef på Polisens ungdomsenhet.

- Dels en ny lag som trädde i kraft vid årsskiftet, som skärper straffen och gör det möjligt att kroppsvisitera misstänkta klottrare, förr var man tvungen att ta dem på bar gärning, dels har det varit en framgångsrik vår. Vi har tagit sju, åtta av storklottrarna, de som ställer till med största skadorna.

Rolf Nilsson säger att visst finns det många småklottrare kvar, men det var några få som orsakade de stora kostnaderna. Att sanera kostar ungefär fem hundra kronor i timmen. En klottrare som döms till skadestånd måste betala tusen kronor per kvadratmeter.

Västerås stad minskade förra året klotteranslaget från tre miljoner till en och en halv miljon kronor. Det innebär att det, med 200 000 kronor från Vägverket, bara finns 1,7 miljoner kronor per år för klottersanering i Västerås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista