NORBERG

Sidenbos ägare hotas av föreläggande

Kan handla om olägenhet för människors hälsa
1:21 min

Bostadsbolaget Sidenbo kommer att få ett föreläggande om temperaturen i hyreslägenheterna i Kärrgruvan. Hyresgästerna har den senaste tiden haft begränsat med vatten och dålig värme och nu måste företaget göra något, menar miljö- och byggförvaltningen i Norberg.

Miljö- och byggförvaltningen har inspekterat området och mätt inomhustemperaturer. Och nu förbereder förvaltningen ett föreläggande för Sidenbo som innebär att företaget måste göra något åt situationen.

Miljöinspektör Jan Ohlander förklarar vad som kan hända om situationen inte blir bättre.

– Om situationen uppstår, att temperaturen börjar falla på grund av att bränslet tar slut då måste vi rycka ut och bedöma lägenheterna som olägenhet för människors hälsa.

Ägaren Sidenbo måste nu berätta för miljö- och byggförvaltningen hur de ska se till att hyresgästernas hälsa inte kommer till skada i lägenheterna.

Men att kommunicera det till Sidenbos ägare är lättare sagt än gjort. Ägaren bor i Danmark och de senaste veckorna har det inte gått att få tag på honom. Därför blir det kontoret i Sverige som får se till att ägaren får veta vad miljö- och byggförvaltningen kräver av honom.

– Vi kommer att ge honom en tid på sig att visa att han har tagit del av vårt förslag till beslut och ge honom möjlighet att lägga synpunkter på det. Den tiden måste bli kort. Därefter så kommer vi att skriva föreläggandet, säger Jan Ohlander.

Men om ägaren till Sidenbo inte ger något svar till miljö- och byggförvaltningen hamnar frågan åter hos Norbergs kommun.

– Då blir det en fråga för utifrån hur Norbergs kommun har valt att hantera den här situationen. Hur lång tid som de är beredda att upprätthålla värme i fastigheterna.

Tidigare rapportering om Sidenbos fastigheter:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".