Andreas Brammefors kombinerar barnpassning och jobbsökande. Foto: Helena Mellander/SR

Oförändrad barnomsorg för arbetssökande

"Man blir avbruten hela tiden"
1:42 min

Fler timmar på förskolan för barn till arbetssökande och föräldralediga. Det satsade de rödgröna i Västerås på inför valet. Men förslaget fälldes i kommunfullmäktige och hoppfulla arbetssökande föräldrar är nu besvikna.

En av de rödgrönas huvudfrågor inför valet nu i höstas var att barn till arbetssökande och föräldralediga i Västerås skulle få vara fler timmar i förskolan. Men när saken togs upp i kommunfullmäktige i torsdags röstade Sverigedemokraterna med Alliansen och förslaget gick inte igenom.

Gabriel Wikström, vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden, är en av de socialdemokrater som varit med och drivit frågan och han tycker att det är tråkigt att förslaget fälldes.

– Det känns tungt eftersom det här är en så viktig fråga för oss rödgröna. Alla barn ska ha en rättvis start i livet och kunna få ta del av pedagogiken och den sociala tillvaron i förskolan på samma sätt, säger han.

Det var för drygt ett år sedan som den då styrande borgerliga alliansen i Västerås beslutade att minska rätten till barnomsorg för föräldralediga och arbetssökande till 15 respektive 20 timmar i veckan.

När de rödgröna nu kommit till makten ville de ge båda de här grupperna rätt till 25 timmars barnomsorg i veckan, men lyckades alltså inte få igenom förslaget i kommunfullmäktige i torsdags.

Den arbetssökande tvåbarnspappan Andreas Brammefors är besviken över att förslaget röstades ner, eftersom han menar att hans situation med få timmars barnomsorg också går ut över jobbsökandet.

– Man måste åka iväg och skicka papper och CV och det hinner man inte med, säger han.  

– Det är inte heller så lätt att göra anställningsintervjuer per telefon när man har två små barn i knät. Man märker att den blivande arbetsgivaren tappar tålamodet när man blir avbruten hela tiden. Då är det inte så lätt att få jobb, speciellt inte inom byggbranchen, suckar Andreas.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".