Dybecksgården i Odensvi / Foto: Anna Persson/SR
Odensvi, Köping

Intressegrupp ser över Dybecksgårdens framtid

1:41 min

Diskussionen blir nu allt intensivare om Dybecksgården i Odensvi i Köpings kommun. Några odensvibor har nu bildat en grupp som ska jobba för en bra framtid för Dybecksgården.

– Jag tycker personligen att Svenska kyrkan fortfarande ska vara med, men att man ska ha ett mycket gott samarbete med hembygdsföreningen, säger Edvard Ruin som är med i gruppen.

Vad bör göras för att det ska bli bättre i framtiden?

– Ett bättre samarbete. Har man ett bra samarbete och en öppen och levande dialog så blir framtiden bra. Idag knakar det tyvärr lite i fogarna när det gäller samarbete, säger han.

Dybecksgården ägs i dag av Svenska Kyrkan, och det har tidigare funnits en oro att kyrkan ska göra sig av med huset, kanske sälja till en privat intressent. Men någon sådan försäljning är inte aktuell, säger Hans Andersson som är ordförande i kyrkonämnden i Köpings Samfällighet.

– Jag tycker att den som äger den ska ge allmänheten tillträde till platsen, och ett förändrat ägande tycker jag kan vara den bästa lösningen. Till rätt köpare skulle jag kunna tänka mig att en försäljning kunde vara bra, men förutsättningen är som sagt att allmänheten får tillträde till platsen, säger Hans Andersson till P4 Västmanland.

Hur går ni vidare nu?

– Nu har ju tydligen "Dybecksgruppen" bildat en förhandlingsdelegation som vi så småningom kommer att ha ett resonemang med. Jag har stora förhoppningar om att det blir en bra lösning så småningom, säger Hans Andersson, ordförande i kyrkonämnden i Köpings Samfällighet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista