Herrgårdsmiljöer lockar Osten till Bergslagen

Det produktionsbolag som under flera år gjort långfilmer i Trollhättan visar nu intresse för att byta miljö och etablera sig i Bergslagen.

Det har framkommit vid de överläggningar som bolaget haft med Skinnskattebergs kommun om att spela in en film av Suzanne Osten i kommunen. Främst är det herrgårdsmiljöerna som lockar.

Ett beslut om det blir en etablering och en film kan komma vid nya överläggningar idag.

Det är miljöerna och näringslivets positiva inställning som kan göra det möjligt att först Suzanne Ostens film med bland andra Jan Malmsjö och Lena Nyman spelas in under sommaren i år och att man senare skulle vara intresserade av att etablera en mer stadigvarande verksamhet i regionen.

När Skinnskattebergs kommun kunde konstatera att filmbolagets krav om ekonomiskt stöd på nivån drygt två miljoner var omöjliga att tillmötesgå och när länsstyrelsen ansåg kravet tendera att kunna uppfattas som utpressning då gick man vidare bland företagarna i kommunen. Och där blev det napp. Nu kan det därför bli så att filmmakarna får hyra in sig på Karmansbo och Färna herrgårdar och även disponera studieutrymmen i fd Swedlams lokaler. I princip skulle man få disponera dom aktuella lokalerna gratis under inspelningstiden för att sedan betala igen när filmen släpps och börjar ge pengar. Något av en förlustgaranti.

Mannen bakom idén är ägaren av samtliga tre objekt, Gerhald Engström. Idag fredag ska förutsättningarna diskuteras ännu en gång och eftersom det är bråttom så är ett beslut att vänta inom någon vecka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista