Trötthet hos facket på Lucchini

Lucchini i Surahammar varslar 21 anställda om uppsägning. Orsaken är minskad orderingång och fallande marknadspriser. Både metallarbetare och tjänstemän berörs.

Det är tredje gången på två år som Lucchini varslar, och stämningen bland de anställda, som redan var låg efter de tidigare varslen, blev inte bättre av gårdagens besked.

- Det har varit lågt hela våren kan man säga. Folk hinner inte hämta sig från ena smällen till den andra, det är tryckt stämning. Det säger Håkan Gustavsson, vice ordförande för Metallklubben på Lucchini.

För knappt två år sen kom beskedet att Lucchini la ner smedjan i Surahammar och flyttade produktionen till Italien. Sen kom en omgång varsel i vintras och nu drabbas Lucchini av tredje smällen på kort tid.

- Kunder har valt att köpa i lågkostnadsländer där vi har väldigt svårt att konkurrera, säger Lucchinis VD i Surahammar Lennart Nordhall.

Från fackligt håll tycker Håkan Gustavsson att företaget kunde gjort mer.

- De har gjort en ekonomisk beräkning, men jag tycker de kunde ha tittat efter fler alternativa produktioner, säger han.

VD:n Lennart Nordhall tror att när personalen har minskats och man sänker kostanderna så kommer företaget att klara sig ett tag. Men Håkan Gustavsson är inte lika optimistisk.

- Just nu ser det mörkt ut. Förlorar vi fler kunder så är det sista spiken skulle jag nästan säga. Så vi måste endera få fler kunder eller nya kunder inom andra områden, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".