För dåliga utredningar till särskola

"Vi måste ju rätta till det här"
1:14 min

Fagersta kommun får kritik från Skolinspektionen för flera brister i utredningar av barn som går i särskolan. Delar i de granskade utredningarna saknas eller gjordes för sent och måste nu göras om.

Skolinspektionen har granskat tio ärenden i Fagersta och tittat på hur utredningarna gjorts. Åtta av dem har någon form av brist.

Fagerstas skolchef Kickie Svensson menar att bristerna beror på okunskap sida.

– Dels är det ledsamt, samtidigt som vi har lärt oss hur vi ska göra hädanefter så att allting går rätt till. Vi måste ju rätta till det här.

Nu ska kommunen gå igenom allt som kritiserats och se till det görs om på rätt sätt.

Utredningarna måste förbättras för att man ska kunna vara helt säker på att det är rätt barn som går i särskolan, menar Carin Holtz på skolinspektionen.

– Därför krävs det en mycket noggrann och kvalitativt god utredning som ligger till grund för beslutet för att man ska känna sig absolut säker på att det är korrekt. Självklart är det ju så att man inte kan vara förvissad så länge det finns brister i kvalitén.

Senast den 10 januari ska Fagersta lämna in en handlingsplan till Skolinspektionen där det står hur man åtgärdar bristerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".