Det är kallt ute. Arkivbild: Scanpix.

Politiker lyckas inte lösa hemlösas situation

1:55 min

Den här veckan räknar Västerås stad antalet hemlösa. Vid förra årets räkning fann man 295 hemlösa, och av dem sov minst 20 personer utomhus. En av dem är 28-årige Jan Flodström som varit hemlös i fyra år.

Två nätter i rad har Jan Flodström nu sovit utomhus, trots isande kyla.

– Jag har sovit i trapporna i Punkts parkeringshus. Jag blir utslängd av vakterna men jag går tillbaka dit igen, berättar han.

– Det är svinkallt, men jag ligger där i tre timmar, sen öppnar Centralstationen klockan fyra på morgonen och då kan jag gå in där och värma mig.

– Jag fryser skallen av mig i tre-fyra timmar, men sen kan jag springa dit och värma mig, säger Jan Flodström.

Han är en av de minst 20 hemlösa i Västerås som tvingas sova utomhus på nätterna, trots att det är så kallt. Han sover i parkeringshus, tunnlar och trappuppgångar och på centralstationen.

Varje år vecka 48 mäter Västerås stad antalet hemlösa och nu är det dags igen. Man frågar olika myndigheter och frivilligorganisationer hur många hemlösa de möter varje dag under veckan.

Enligt den mätning som gjordes förra året ökar antalet unga hemlösa som är mellan 21 och 30 år. 35 procent av de hemlösa är i 20-årsåldern.

Jan Flodström till hör den gruppen, och han har varit hemlös i fyra år.

Nu är han på väg in till Stadsmissionens lunch.Hans händer är sönderfrusna.

Gör det inte ont?

– Nej, inte nu längre, jag har vant mig. Men i början var det jobbigt. Då var jag så klen, jag blev nästan psykotisk, och jag oroade mig och blev stressad, men nu har jag lärt mig att bita ihop.

Hur ska du klara nästa natt, när det ska bli över 20 minusgrader?

– Jag hoppas att jag kan slinka in hos nån kompis. Nu har jag sovit ute i två nätter och det har varit jävligt tufft.

– Nu ska jag försöka hitta något ställe där jag kan slinka in, säger Jan Flodström, innan han går in till den väntande lunchen på Stadsmissionen.

Politiker i Västerås svarar om hemlösa

Politikerna i Västerås verkar vara överens över blockgränserna om att de hemlösas situation måste lösas. Ändå har det inte skett. Politikerna pekar bland annat på individens eget ansvar, och att alla hemlösa inte vill ta emot hjälp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista