Upphandlingen av ambulansdirigeringen i Västmanland är nu klar. Foto: SR.

Privat bolag ska lotsa ambulanser

"I grunden är det ett vårdföretag"
1:34 min

Nu är det klart vem som tar över ambulansdirigeringen i bland annat Västmanland. Uppdraget går till företaget MedHelp. Dirigeringen skulle redan i somras ha tagits över av ett annat privat bolag, Open Care, men det avtalet revs upp.

– Det handlar till exempel om tekniken. Det handlar om krav som ställdes på placering. Det handlade om bemanning, alltså detaljerna som är jättesvåra att gå in på, förklarar landstingsdirektör Monica Berglund.

SOS Alarm har hittills varit ensamma i Sverige om att ta emot samtal till 112, men genom upphandlingen delas nu ansvaret.

SOS Alarm fortsätter att ta emot samtalen, men kopplar till MedHelp som gör intervjun och dirigerar ambulanserna från larmcentraler i Eskilstuna, Västerås och Uppsala. För den person som larmar via 112 blir det ingen skillnad.

Den tidigare upphandlingen misslyckades alltså och både Open Care och landstinget Västmanland drog sig ur. Istället förlängde man avtalet om ambulansdirigering med SOS Alarm till sista oktober nästa år. Och efter det är det alltså Medhelp som tar över och Monica Berglund tror att det verkligen blir ett övertagande den här gången.

Hon pekar på att MedHelp ansvarar för sjukvårdsrådgivning i ett antal landsting, och att man har gått ihop med ett teknikföretag för att klara nödvändig teknik.

– Men i grunden är det ett vårdföretag med sjuksköterskor i ambulansdirigeringen och det är vi väldigt nöjda med, säger Monica Berglund, landstingsdirektör i Västmanland.

SOS Alarm skriver i ett pressmeddelande att de beklagar att de tre landstingen och Gotlands kommun valt en annan lösning.

– Vår uppfattning är att samarbetet har förbättrats och att vi de senaste åren hittat bra lösningar, säger Johan Hedensiö, vd på SOS Alarm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".