Foto: Jack Mikrut/Scanpix

Upprörda känslor hos kirurgens personal

1:37 min

Arbetsmiljön vid kirurgen på Centrallasarettet i Västerås får hård kritik efter en inspektion av Arbetsmiljöverket. Flera ur personalen berättar om stor arbetsmängd, höga krav, ständiga överbeläggningar och permanent tidspress, något som bekräftas av Vårdförbundet.

En situation som Cecilia Stoor, huvudskyddsombud från Vårdförbundet i Västmanland, känner igen mycket väl från samtalen med förbundets medlemmar.

– Många är riktigt arga och förbannade. De vill kunna utföra ett bra arbete och ge en god vård till de patienter de har framför sig men de har inte förutsättningarna. Sen finns det också de som ringer och är riktigt ledsna och uppgivna. Det finns de som har blivit sjuka av den här situationen och det känns skrämmande, säger Cecilia Stoor.

I rapporten från inspektionen pekar Arbetsmiljöverket på en lång rad brister vid kirurgidivisionen. Sammanfattningsvis menar verket att det är alldeles för många patienter och alldeles för lite personal och sängplatser.

Divisionsledningen uppmanas därför att prioritera vad som ska och inte ska göras på Centrallasarettet och senast den 28 februari måste Landstinget Västmanland redovisa hur man har och hur man ska förbättra arbetsmiljön på kirurgen.

– Det här går inte längre. Den dagen då någon råkar illa ut på grund av det här är inte långt borta, menar Cecilia Stoor.

Huvudskyddsombudet berättar att medlemmarna i Vårdförbundet inte vågar garantera patientsäkerheten längre;

– De signalerna kommer från flera håll men de hörsammas inte. Arbetsgivarna och politikerna tar inte personalens varningar på allvar och personalen kritiseras ifall de går vidare till media. Men det är personalens sista utväg. De måste göra sig hörda, säger Cecilia Stoor.

Landstingsrådet Kennet Östberg håller med om att man genast måste börja titta på hur man ska lösa situationen på kirurgidivisionen, men har ännu inga klara besked att ge;

– Vi måste se vad vi behöver för att klara vår finansiering. Vi får noga tänka igenom våra resurser kontra verksamheten vi ansvarar för. Så jag kan idag inte säga att vi river upp nästa års budget och att vi höjer skatten. För faktum kvarstår att just nu har vi bara de resurser vi har så då får vi försöka använda dem så smart det bara går, säger Kennet Östberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista