SOS Alarm ogillar landstingets syn

"Det är beklagligt"
1:15 min

Att företaget Medhelp tar över ambulansdirigeringen i Västmanland, Sörmland, Uppland och på Gotland betyder att SOS Alarm för första gången lämnar över uppdraget till någon annan. Att företaget förlorade upphandlingen beror delvis på att de vägrar gå med det synsätt som landstingen nu har.

– Det är framför allt två punkter som vi tycker går i fel riktning. Det ena är kravet på separat central för ambulansdirigering och det andra är att de här landstingen vill införa ett annat beslutsstöd än det som tillämpas i övriga landet, menar SOS Alarms vd Johan Hedensiö.

SOS Alarms vd Johan Hedensiö tycker att det är viktigt att personalen som sköter dirigeringen ska sitta tillsammans med räddningstjänsten och ambulanssjukvården. Men det prioriteras inte av landstinget.

Och så gäller det själva systemet för vilka frågor personalen ställer till den som ringer, det så kallade beslutsstödet. Nu får Västmanland, Sörmland, Uppland och Gotland ett eget system som skiljer sig från övriga landet.

Johan Hedensiö vill istället att det ska fortsätta vara som idag, att systemet är likadant överallt. Han säger att det annars blir svårt att svårt att samarbeta med andra om det händer någon stor olycka.

– Jag tycker att det är beklagligt, men det är samtidigt en naturlig konsekvens av den målbild man har satt upp och de krav man har ställt. Man vill ha en förändring och en annan typ av verksamhet i de här landstingen.

I nuläget är det för tidigt att säga vad det här kan betyda för personalen, om det blir uppsägningar eller inte.

Privat bolag ska lotsa ambulanser

Ambulanspersonal vid en ambulans. Foto: SR.

#text=4217797# som tar över ambulansdirigeringen i bland annat Västmanland. Uppdraget går till företaget MedHelp. Dirigeringen skulle redan i somras ha tagits över av ett annat privat bolag, Open Care, men det avtalet revs upp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".