Reaktion i Västerås: "Polisen gjorde fel vid demonstration"

Politiska ungdomsförbund reagerar nu på polisens agerande vid fredagens demonstration i centrala Västerås.

Det var ung vänster som höll en demonstration mellan klockan 11 och 13, men efteråt dök ett antal demonstranter från nationaldemokraterna dök upp och skanderade slagord mot kommunismen.

Stämningen blev aggresiv och polisen förde bort ett 60-tal av vänsterdemonstranterna i buss.

- VI har gjort en individuell prövning, de som har stökat kör vi iväg i buss. Det sa polisens insatschef Håkan Nöjd under fredagen. Polisen släppte senare av personerna på olika ställen runt om i Västerås.

Men flera av de som fördes bort reagerar mot polisens agerande. Det stämmer inte att det var våldsamt, säger en av demonstranterna.

- Vi ville störa nationaldemokraternas möte så mycket som möjligt och det gjorde vi genom att föra mycket oväsen. Men att påstå att vi var våldsamma det stämmer inte. Det säger en av representanterna för syndikalistiska ungdomsförbundet som blev bortkörd i bussen.

Även SSU reagerar. Så här skriver Johanna Pettersson, ordförande för SSU Västmanland, om Håkan Nöjds uttalande att polisen inte kände till Natonaldemokraternas demonstration.

”Han sa att ND hade en demonstration utan deras vetskap, jag ringde polisen två gånger tidigare i veckan och talade om att jag hade hört rykten om ND:s demonstration, så polisen hade vetskap om demostrationen.”

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista