Metadonet kan släppas fritt

I morgon tar Socialstyrelsen beslut om ändrade riktlinjer för behandling av heroinister.

Socialstyrelsen har hittills begränsat antalet patienter som kan få Metadon i Sverige. Men allt eftersom heroisterna har blivit fler, har reglerna ändrats. Senast i januari höjdes antalet från 800 till 1200 personer som kan få Metadon.

Idag finns det upp mot 8000 heroinister i Sverige.

Nu ska taket bort helt och hållet, metadon ska ges till alla som behöver det. Tidigare måste också heroinisterna ha fyra års dokumenterat missbruk för att komma ifråga för metadonbehandling, men nu sänks den gränsen till två år. Avdelningschefen på Beroendeenheten i Västmanland Lea Willman, tror inte att detta kommer att få så stora konsekvenser för Västerås, som inte är någon heroinstad.

Idag finns det 95 heroinister i Västerås, tio av dem är med i ett metadonprogram i Uppsala, en av de sex städer som får ha metadonbehandling i Sverige. I Västmanland finns inget metadonprogram, men i Socialstyrelsens nya direktiv får vilken vårdgivare som helst i landet, privat eller offentlig starta ett metadonprogram.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".