Köpings museum sjunker

Köpings museum sjunker sakta och blir allt svårare åtgånget av sättningsskador. Nu vill kommunen satsa 200 000 kronor för att kanske kunna rädda huset.

Huset har fortlöpande sjunkit i den lösa marken, men de senaste tio åren har sättningarna tagit rejäl fart. Och om huset ska kunna räddas så är det nödvändigt att göra nåt nu, skriver kommunchefen och fastighetsansvarige i ett brev till kommunstyrelsen.

Lars Asplund som jobbar på Köpings Museum tycker att det är på tiden att man gör något åt huset.

- Vi har väntat länge på att det ska hända något. Vi har sett hur det rasat även här inne, det händer att det trillar ner föremål på skrivbordet när man sitter och jobbar i rummen mot gatan, säger Lars Asplund.

Även husets exteriör är rejält åtgånget. Det syns många sprickor, och på ett ställe har fukten skadat ytterväggen så att fasaden och tegelstenar har börjat falla sönder.

De åtgärder som tjänstemän inom Köpings kommun föreslår är att gräva upp marken mot gatan, för att se vilka åtgärder man kan vidta. Dessutom vill man byta ut fyllningen i marken mot leca för att minska tyngden mot husets yttervägg.

Allt detta kostar 200 000 kronor och ska ses som ett första steg för att konstatera om det här huset från 1700-talet går att rädda. Kommunstyrelsen kommer senare att avgöra om det blir några pengar.

- Det är Köpings äldsta hus och det tycker jag att vi ska bevara, säger Lars Asplund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".