Föräldrautbildning bristvara för invandrarkvinnor

De flesta gravida invandrarkvinnor som inte talar svenska blir aldrig erbjudna någon föräldrautbildning, visar en undersökning i Västerås.

Undersökningen har gjorts i Västerås av barnmorskan och konsulten Inger Fälth, på uppdrag av länsstyrelsen.

Den enda invandrarkvinnan som hade blivit erbjuden föräldrautbildning - och gått den - trodde att hon hade fått information om amning. Det berodde på att hennes man fungerade som tolk, och han översatte inte allting.

Inger Fälth har intervjuat 55 gravida kvinnor, via tolk, utan att några män varit närvarande. I de allra flesta talar kvinnorna arabiska, kurdiska och somaliska.

80 procent - eller 45 av kvinnorna - svarade att det inte har blivit erbjudna föräldrautbildning.

Svaret fick Fälth sedan de väl hade fått ordet eller begreppet förklarat för sig.

Upplysta om att det handlar om en utbildning i hälsa, relationer och samhällsliv i slutet av graviditeten sade tre av fyra av kvinnorna att de gärna skulle vilja gå en sådan utbildning.

Fälth lät dem också prioritera vilka av tolv givna ämnen de tyckte var viktigast.

Allra viktigast tyckte nio av tio var att få lära sig fylla i blanketter för föräldrapenning, och därefter att få diskutera hur det är att vara barn och förälder i ett nytt land och att lära sig mer om hur svensk sjukvård fungerar. Sedan kom smärtlindring.

Inger Fälth noterar att kvinnorna i den somaliska gruppen efterlyser en diskussion om smärtlindring mer än vad kvinnorna i den arabiska och kurdiska gruppen gör.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".