Korrekt utrymning av Djäkneberget

Polisen gjorde inget brottsligt när Djäkneberget utrymdes i Västerås på Valborgsmässoafton. Det säger åklagare Nils Hallonsten efter att ha granskat händelsen.

Det var Valborgsmässoafton och upp emot 300 ungdomar hade samlats på Djäkneberget i Västerås. Polis och socialtjänst var på platsen och vid midnatt tyckte polisen att det var för mycket fylla och bråk och bestämde sig för att stänga av Djäkneberget o skingra massan.

Det blev snabbt stökigt, upploppsstämning, en polis fick en sten i nacken - en annan en flaska i huvudet.

Hur polisen betedde sig har sedan dess varit föremål för mycket diskussion och många arga insändare. Därför bestämde sig åklagare Nils Hallonsten för att granska fallet, trots att det inte finns några anmälningar mot polisen.

Idag säger han att det inte finns någon anledning att inleda förundersökning, polisen gjorde inget fel. Han säger att det är skillnad på vad som kan kritiseras och vad som är brottsligt, och att folk i allmänhet inte vet vad polisen faktiskt får göra.

Det är förbjudet att dricka och skräpa ner på allmän plats och därför hade polisen grund för att beslutet att skingra folkmassan. När ungdomarna sedan inte lyssnade på vad polisen sade i högtalare gjorde de sig skyldiga till ohörsamhet mot ordningsmakten. Då fick polisen enligt lag rätt att använda det våld som krävs för att genomföra åtgärden.

Om en person vägrar lämna platsen har polisen alltså rätt att t ex lyfta bort den. Det finns det ingen tvekan om, enligt Nils Hallonsten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista