Smedja rasade i Ängelsberg

1:30 min

Den så kallade Sågholmssmedjan i Ängelsberg har rasat. Troligen var snön orsaken till att smedjan, som är från 1500-talet, gav upp.

Raset skedde under natten och ingen människa kom till skada.

Förvaltningen av smedjan togs över av Nordstjernan AB i november och skulle precis rustas upp, eftersom den var i dåligt skick.

Kerstin Barup som är professor i bebyggelsevård och sitter i förvaltnings-rådet för Engelsbergs bruk är ledsen att man inte hann rädda smedjan.

– Det är väldigt tråkigt att den rasade ihop. Det är sådant som ytterst sällan händer men det är ju lika katastrofalt varje gång när det väl sker.

Förvaltningsrådet ser över Engelsbergs bruk och det närliggande området för Nordstjernan AB:s räkning och hade redan tagit fram en akutplan för att kunna rädda smedjan, eftersom man var rädda att den inte skulle klara vintern. En bock skulle staga upp gaveln och ansökan om åtgärden skulle precis skickas in till länsstyrelen.

– Det här är ju så oturligt som det kan bli. Allt var klart och vi hade redan gjort upp med hantverkare, så det är ett stort bakslag.

Sågholmssmedjan förvaltades tidigare av hembygdsföreningen i Ängelsberg, som inte haft medel att renovera den i grunden. Kerstin Barup tycker därför att myndigheterna borde ha agerat för att rädda smedjan för länge sedan – behov fanns redan på 70-talet.

Byggnaden utgjorde inte en del av Unescos världsarv, som det närliggande Engelsbergs bruk, men var lika viktig ändå, säger Kerstin Barup.

– Så fort en byggnad försvinner så är det en stor förlust i kontinuiteten av verksamhetsberättelsen för bruket och den här byggnaden var ju en länk i den kedjan naturligtvis.

Finns det då någon möjlighet att smedjan kan återuppbyggas?

– Den möjligheten finns ju alltid, men frågan är om det ska göras. Det får ju diskuteras med länsstyrelsen bland andra framöver, i sådana fall, säger Kerstin Barup.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista