Stort underskott i Västerås Stad - nu väntar besparingar

Västerås Stad går mot ett underskott på 83 miljoner kronor i år. Nu väntar besparingar, framför allt inom vård och omsorg.

Västerås stad går mot ett underskott på 83 miljoner kronor i år.

Enligt UIla Persson, vice ordförande i kommunstyrelsen, måste samtliga nämnder - framför allt inom vård och omsorg - dra åt svångremmen i höst och spara pengar. Detta för att man ska kunna genomföra planerade satsningar nästa år.

Den främsta orsaken till att kommunen går över 80 miljoner back i år är att man fått in mindre skatt än väntat. Det beror i sin tur på att allt fler västeråsare blivit arbetslösa.

För att inte nästa år ska starta med ett stort minus i kassan måste nämnderna hålla sina budgetar resten av året, men individ- och familjenämdnen, äldrenämnden, nämnden för funktionshindrade och skolan brukar ha svårt att göra det - de dras med utgifter som många gånger är svåra att beräkna och göra någonting åt.

Och det är inom de områdena besparingarna kommer att ske i höst; exakt vilka besparingar det blir är inte klart. Nämnderna har tid på sig fram till augusti att lägga egna förslag.

Övriga partier har lagt egna budgetförslag, bland annat moderatena.

Oppositionsrådet Elisabeth Unell (m) vill att kommunen ska sälja flera bolag och dessutom Kristiansborgsbadet. Man vill också avveckla bland annat Culturen i Västerås.

Enligt moderaterna gör det ekonomiska läget att kommunen måste bestämma sig för vad man ska satsa pengar på.

Till skillnad från socialdemokraterna och vänstern vill moderaterna inte spara på områdena vård, omsorg och skola.

Enligt Elisabeth Unell måste det vara fredade områden, men då måste man våga välja bort något annat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista