1 av 2
Richard Hichens Bergström är ett steg närmare att starta en ny närradio i Norberg. Foto: Kristin Axinge Jaslin/SR Västmanland.
2 av 2
Radio Norberg. Foto: Camilla Olsson/SR Västmanland.

Nära nystart för Radio Norberg

1:34 min

Nu är den nya närradion i Norberg ett steg närmare en nystart. Tidigare i höstas gick den gamla i konkurs, men nu har den nya närradioföreningen satt upp sina stadgar och Fagersta och Norbergs kommuner har lovat att stötta föreningen ekonomiskt till en början.

Enligt Richard Hichens Bergström, som har dragit igång projektet, och är närradion i Norberg van att leva på lite pengar:

– Vi har levt på marginalen i åtta år och det finns ingenting som säger att vi inte skulle kunna leva på marginalen i åtta år till. När vi gick omkull hade vi hållit på i 16 år så Radio Norberg är inte någon nattfjäril.

-- Vi tror att vi kan överleva och vi vet att vi har ett väldigt starkt stöd både i Fagersta och Norberg bland befolkningen, säger Richard Hichens Bergström.

Nya Radio Norberg behöver en del pengar för att klara sig. Förutom 30 000 kronor var från Norberg och Fagerstas kommuner och hyran betald i ett halvår, får de också stöd och bidrag från länsstyrelsen och arbetsförmedlingen.

Tanken är också att de söka pengar från föreningen Leader Bergslagen.

Richard Hichens Bergström tror att nya radion kommer att klara det här ekonomiskt – åtminstone ett tag framöver.

– Ja, konkursen ägde rum när vi hade ett underskott på 35 000 kronor och då var vi tre anställda. Idag har vi slimmat organisationen och har två anställda. Det ger oss lite bättre fallhöjd.

– Men jag skulle inte köpa aktier i Radio Norbergs ideella förening.

Varför inte?

– Det är så många saker som ska stämma in. Leader Bergslagen är det elva kommuner som ingår i och de ska köpa det här konceptet som vi kommer att arbeta med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista