Fler olyckor men färre svårt skadade i Västerås

Färre trafikolyckor med svårt skadade eller döda men fler trafikolyckor totalt sett. Så kan man sammanfatta statistiken för Västeråstrafiken under förra året.

Polisen rapporterade 386 trafikolyckor förra året, en ökning med ungefär 80 från året innan, men antalet döda och allvarligt skadade minskade från drygt 40 till 33.

Men kommunens statistik för 2003 består delvis av nya siffror. Det nya systemet Strada visar även olyckor rapporterade från sjukvården. Å de har oftast inte involverat polis och därför kommer de sällan med i den statistik som man använt hittills. Om man räknar med dem blir antalet olyckor 755 alltså dubbelt så många, och antalet döda och allvarligt skadade 48.

De nya siffrorna rör främst olyckor med oskyddade trafikanter som gett lindriga skador, men kommunen vill ändå få mer kunskap om de olyckorna för att kunna planera trafiken bättre.

Statistiken visar också att mopedolyckorna blir allt fler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista