Äldrevård på entreprenad känsligt i Arboga

Kommunstyrelsen i Arboga har nu beslutat att gå vidare med upphandlingen av äldreboendena Götgården och Trädgården.

Men kommunens största parti, socialdemokraterna, är splittrat, för äldrevård på entreprenad är en känslig fråga.

- Mycket känslig. Det har varit en viss vånda även hos mig innan jag nu ställer mig bakom förslaget. Det säger Kjell Söderström, socialdemokratisk socialnämndsordförande i Arboga.

De borgerliga ledamöterna tillsammans med socialdemokraterna röstade för förslaget, medan omsorgspartiet, miljöpartiet och vänsterpartiet röstade emot. Dan Karlsson, vänsterpartiet är mycket kritisk.

- Det finns vissa saker som man inte ska göra marknad av och äldrevården är en sådan sak. Om man tänker längre än näsan är lång, så skapar man ett helt nytt samhälle där människovärdet sitter rätt löst så småningom, säger han.

Socialdemokraternas Kjell Söderström försvarar beslutet.

- Vi har varit tvungna att vidta åtgärder när det gäller att hålla kostnaderna i schack. Vi har ett stort underskott som det ser ut nu, säger Kjell Söderström.

Det blir fullmäktige som slutligen avgör frågan, och mycket pekar på att beslutet blir att götgården och trädgården drivs på entreprenad från årsskiftet. Även om inte alla socialdemokrater kommer att rösta för så gör troligen de flesta det. Men socialdemokraterna är splittrade. Och Vänsterpartiets Dan Karlsson är hård i sitt omdöme.

- Jag tycker de sviker sina ideal. De lovade ju inför EU-valet att man ska sätta människan före marknaden. Men i det här fallet sätter man ju marknaden före människan, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".