Flyktingförläggning till salu

Nu är den gamla flyktingförläggningen Olofsfors, mellan Norberg och Avesta, till salu igen. Anläggningen inrymmer över femtio lägenheter, utbildningslokaler, storkök och dagis. Den har stått tom sedan Invandrarverket lade ner verksamheten i början av 90-talet.
Anläggningen byggdes på 1940-talet för att baltiska flyktingar skulle få någonstans att bo. Senare under åren har man haft platsen som en rekreationsort för trötta husmödrar, men uppsvinget fick man under senare delen av 80-talet då flyktingströmmarna var omfattande. Invandrarverket lät rusta hela anläggningen; bland annat öppnade man ett dagis i den stora centralbyggnaden. Fastigheten är på över åtta hektar och lägenheterna finns dels som marklägenheter, dels i flervåningshus. Nåpgot enstaka hus har rivits under årens lopp, men någon verksamhet har det inte varit på Olofsfors sedan invandrarverket stängde i början av 90-talet. För en 3 - 4 år sedan köpte en salabo hela anläggningen billigt för att bygga upp en rekreationsverksamhet för stressade storstadsbor, men den blev aldrig verklighet. Istället har Olofsfors kostat mycket pengar i form av underhåll - bara årskostnaden för att hålla husen uppvärmda ligger runt en halv miljon. Nu är alltså anläggningen ute till försäljning igen, och tanken på ett rehabcenter finns fortfarande kvar. Priset för hela härligheten ligger på dryga fem miljoner kronor.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".