Kungsör måste spara 30 miljoner

Kungsörs kommun tvingas nu spara rejält inom vård, skola omsorg. På tre och ett halvt år ska man spara in 30 miljoner kronor, och det kommer att sparas på många områden.

Att man var tvungen att spara, det visste man, men hur allvarligt läget är har blivit klart först med de senaste prognoserna.

De närmaste åren blir tuffa för Kungsör, det säger Pelle Strengbom, ordförande i socialnämnden och barn- och ungdomsnämnden:

- Vi tittarr på all verksamhet. Alla anställda kommer att märka att det bli förändringar, och som det ekonomiska läget ser ut i dag så är det inte otroligt att det blir uppsägningar, säger Pelle Strengbom.

Det är flera faktorer samtidigt som nu alla pekar åt samma håll. Konjunkturen pekar neråt, arbetslösheten är hög i Kungsör, skatteintäkterna går neråt och dessutom måste kommunen betala tillbaka preliminärskatt.

En som har varit med i många år är Kungsör kommunalråd Göran Svedberg, och även han tycker att de här prognoserna är ovanligt mörka.

- Det är betydligt värre nu. För hur det nu är så har vi gjort lite ommöbleringar ute i verksamheten. Men det är otroligt svårt att möta de här lägre skatteintäkterna på kort tid, säger Göran Svedberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista