Vårdblockad bryter ut i natt

Vid midnatt går fackförbundet kommunal i konflikt med privata vårdarbetsgivare i hela landet. Då bryter en övertids- och nyanställningsblockad ut.

Anledningen är att Vårdarbetsgivarna i arbetsgivarorganisationen Almega i fredags sade nej till medlarnas slutbud i löneförhandlingarna för cirka 15 000 privata vårdanställda.

Här i länet berörs gruppbostäder för äldre och äldreomsorg som drivs av Frösunda vårdcentrum, Capio Omsorg AB, Svensk äldreomsorg och Care Partner i Västerås, vårdföretaget Orkidén AB i Harbo och Bergslagsgården i Ängelsberg.

Frösunda vårdcentrum har gruppbostäder på Frejgatan, Plåtslagargatan, Bjurhovda, Sigtunagatan och Utmarksgatan. Capio omsorg AB har Hagalidsgården och Rösögården. Svensk Äldreomsorg har Pettersbergs äldregruppboende och Trumslagarbackens ålderdomshem. Care partner har hemtjänsten på Pettersberg och hemtjänst Stallhagen/Jakobsberg. Vid sidan av dessa ingår Vårdföretaget Orkidén AB i Harbo och Bergslagsgården i Ängelsberg i blockaden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".