Inte självklart få byta julklapparna

1:26 min

Nu i mellandagarna är det många som vill byta sina julklappar. Men det är inte alltid som butikernas regler tillåter det.

Julhandeln pågår för fullt, men det är inte alltid det går att byta en julklapp, om man köpt den för tidigt.

– Tänk först och betala sen, säger Peter Gustavsson, jurist på Konsumentverket, som tycker man ska vara noggrann med att kontrollera butikens regler.

– Har du handlat julklappen i butik är det butikens regler som styr. Då kan man inte kräva att få byta eller få pengarna tillbaka. Har du köpt den på nätet eller av en dörrförsäljare så har du den lagstadgade ångerrätten på 14 dagar. Men efter 14 dagar kan man inte kräva någonting längre, förklarar Peter Gustavsson.

En vanlig missuppfattning som Konsumentverket råkar ut för att är man tror att man alltid har rätt att byta en vara, men så är det alltså inte.

Men något som du alltid har rätt till är att reklamera en vara som inte fungerar. Men det är viktigt att skilja på begreppen garanti och reklamation.

– Garanti är ju någonting som konsumentlagstiftningen inte behandlar, utan det är vad vi kallar för ett enskilt åtagande ifrån företagets sida. De lovar någonting som de inte är skyldiga att lova enligt lagstiftningen.

Peter Gustavsson har ett tips för hur man undviker farorna med julklappshandeln.

– Väldigt ofta så är man ju snabb med att dra fram plånboken, då brukar vi säga tänk först och betala sen. Det är inte alltid så att man måste rusa iväg och köpa någonting jättesnabbt och sedan undersöka och fundera när man kommer hem, för då kan det vara försent att ångra sig, säger Peter Gustavsson.

Andreas Norinder

Sveriges Radio Värmland