Boverket undersöker balkongolycka

1:40 min

Boverket följer nu upp olyckan i Västerås då en kvinna föll ner från tredje våningen när hårdplasten i balkongräcket gick sönder.

Det var i söndags som en 60-årig kvinna ramlade ner från sin balkong i Västerås. Kvinnan halkade och hårdplasten i balkongräcket gick sönder och hon föll ner från tredje våningen.

Kvinnan skadades och hon vårdas fortfarande på sjukhus.

Frågan är hur det är med säkerheten på balkonger. Anders Sjelvgren på Boverket, som utformar riktlinjer och regler vid byggnation, säger att det finns tydliga krav för hur balkonger ska vara utformade för att vara säkra.

– Vi skriver regler för byggnader när de uppförs eller ändras och i våra regler beskriver vi att det här som kallas räckesfyllning ska uppfylla vissa krav. Nu är det här en gammal byggnad men i våra regler idag finns beskrivet vilka krav vi ställer.

En olycka som den i Västerås ska inte kunna hända på en nybyggd balkong, enligt Anders Sjelvgren.

– Nej, vi har ett väldigt tydligt krav att det här som kallas räckesfyllning och infästning ska tåla det vi kallar en dynamisk påverkan av en människa. Det handlar ju om att skydda människor från att falla ner från balkonger så det finns krav på det här idag.

Vilket intresse väcker en sådan här olycka hos er på Boverket?

– Vi vill följa upp det här och försöka ta reda på vad det är som har hänt. Om det är åldrat material eller vad skälet är bakom att det här händer. Det viktigaste är att följa upp och försöka kartlägga vad orsaken är, säger Anders Sjelvgren.