Heroinbehandlingen förändras

Under de senaste 30 åren har Sverige förespråkat drogfria behandlingar av opiatmissbrukare, men nu vill Socialstyrelsen ändra riktlinjerna för behandling av heroinister.

De senaste decennierna har antalet opiatberoende ökat, idag har Sverige upp mot 8000 heroinister.

Behandling med Metadon har varit starkt reglerad och antalet patienter som kunnat få medlet mycket begränsat. Men i takt med att behovet ökat har Socialstyrelsen ändrat lite grand på reglerna, senast ändrades det från 800 patienter till 1200 som kan få Metadon samtidigt. Nu vill Socialstyrelsen ta bort taket helt, alla som behöver Metadon ska få det.

Samtidigt skärps reglerna för Subutex, ett ganska nytt Metadonliknande preparat, som hittills vilken läkare som helst fått skriva ut.

För Subutex har blivit populärt, inte bara av patienterna utan även på svarta marknaden.

Subotex (Buprenorfin) är ett smärtstillande medel, en syntetiskt framställd opiat, med några tillsatser som ska underlätta avvänjning, som ska göra beroendet lite mindre. Men det fungerar bara på en opiatmissbrukare, t e x en heroinist. För en person som aldrig tagit heroin kan Subutex vara väldigt beroendeframkallande.

- Ungdomar tycker att det är ju inte heroin, och så blir de Subutexberoende, och det får hemska konsekvenser, vi har haft ett par dödsfall, säger Abit Dundar på Socialstyrelsen.

Fängelserna är ett ställe där den olagliga användningen av Subotex har ökat ordentligt, delvis för att det relativt nya läkemedlet inte kollas i urinprover. Hällbyanstalten har nyligen uppmärksammat problemet och inkluderat Subotex i övriga prover. Enligt Socialstyrelsen kommer preparatet ut via recept.

- Enligt de undersökningar vi gjort, i samarbete med tull och andra, kommer Subutexen från läkarna, säger Abit Dundar.

Enligt avdelningschef på Beroendeenheten i Västerås, Lea Willman, är det inte många läkare i Västerås som skriver ut Subotex.

- Vi ringde runt till apoteken i Västerås och det var nästan bara vår läkare som skrev ut Subutex, säger Lea Willman.

Beroendeenheten har sedan tre år tillbaka ett Subutexprogram i Västerås, med för närvarande 21 personer inskrivna.

I Sverige får sammanlagt 1300 patienter Subotex. Det kan jämföras med det ansett något starkare Metadon, som 800 får idag och som enligt reglerna max 1200 kan få samtidigt. Men i Socialstyrelsens nya föreskrifter ska Subutex likställas med Metadon, och båda läkemedlen ska kunna skrivas ut till ett obegränsat antal patienter, men bara av läkare med psykiatrisk kompetens på en beroendemottagning. Patienten måste vara 20 år och ha ett två år långt dokumenterat missbruk bakom sig. För Metadon gällde tidigare ett fyraårigt missbruk och för Subotex gällde ingenting, det kunde en 15-åring få.

Beslut om de nya föreskrifterna ska börja gälla från årsskiftet tas den 13 augusti.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista