Fyrverkerier skadar många ungdomar

1:24 min

Varje år på nyårsafton skadas cirka 300 personer i olyckor med fyrverkerier. Många av de skadade är under 18 år, och det trots att det är olagligt för minderåriga att köpa och hantera fyrverkerier.

– Riskerna är ju ganska självklara och tittar man på skadestatistiken så talar den sitt tydliga språk med 300 skadade varje år. Ungefär 40 av dem är så pass skadade att de behöver bli inlagda på sjukhus och i stort sett varje år är det någon som omkommer i fyrverkeriolyckor, säger Fredrik Eriksson som är brandingenjör på Mälardalen brand- och räddningsförbund.

Nu finns en lag som säger att det är olagligt att köpa ut fyrverkerier till personer under 18 år och i september förtydligades lagen så att det blir lättare att lagföra personer som langar fyrverkerier.

Fredrik Eriksson säger hur han ser på den nya lagen.

– Den bygger ju på att allmänheten faktiskt får kunskap om att det är förbjudet att hantera fyrverkerier om man är under 18 år. Att överhuvudtaget pilla på en fyrverkeripjäs om man är under 18 är faktiskt olagligt.

– Som jag ser det är det lika olagligt att ge fyrverkerier till sin son eller sin dotter som är under 18, som att till exempel låna ut ett gevär, ge bilnycklarna eller langa sprit, tillägger Fredrik Eriksson.