Migrationsverket kan följa kommunens önskan

Migrationsverket kan tänka sig att lägga ner i Hallstahammar om kommunen inte gillar att verket är där.

Det är verkets kommentar till att kommunen har ilsknat till över kostnader man har för asylsökande och nu kräver att verket ska ta över kostnaderna fullt ut.

Jakob Larsson, informatör på verkets Region Nord som anläggningen i Hallstahammar tillhör, säger att prinicipen är att bara finnas i de kommuner som accepterar verkets närvaro:

- Så om det blir så att kommunen även fortsättningsvis, även med kanske nya ersättningssystem, inte vill ha oss i kommunen så finns det en risk att vi inte finns kvar.

Hallstahammars kommun har börjat få kostnader för asylsökande som mår dåligt och måste placeras på institution; 2,2 miljoner kronor förra året och 2,4 miljoner kronor första kvartalet i år, enligt kommunalrådet Agneta Ivemyr och till det, säger hon, kommer kostnader för socialtjänst i övrigt men också kostnader för flyktingbarn i grund- och gymnasieskola.

Hallstahammar är bara en av flera kommuner som börjar resa ersättningskrav på staten på de här grunderna, och det har verket uppmärksammat regeringen på, säger Jakob Larsson.

Samtidigt kan det ändå bli så att Migrationsverket drar ner i Hallstahammar, för att det kommer allt färre asylsökande till Sverige. Region Nord har redan idag över tusen tomma platser, säger Jakob Larsson.

- En trolig utveckling är att man minskar antalet platser, men det betyder ju inte att man lämnar Hallstahammar helt och hållet, säger han.

Med anledning av det här har kristdemokratiske riksdagsledamoten Torsten Lindström idag ställt en fråga till migrationsminister Barbro Holmberg. Frågan är vilka åtgärder hon tänker vidta för att staten ska ta sitt ansvar och kompensera kommunen för kostnader till följd av flyktingmottagning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista