Brottsligheten minskar

Brottsligheten har minskat i länet under årets första fem månader. Visserligen har 13 710 brott polisanmälts men under samma periodi fjol anmäldes 1557 fler.

Skadegörelse, inbrott, klotter och bedrägerier har minskat rejält medan brott mot allmän ordning och brott mot familj ökat.

Den månatliga rapporteringen om brottsligheten i länet kommer från polisen Västmanland. Och visst är det glädjande att brottsligheten, eller i varje fall benägenheten att anmäla brott, under årets första fem månader ligger lägre än på tre år. Men samtidigt innebär det att det dagligen under de här fem månaderna har anmälts 90 brott om dagen. Det finns sålunda en nedgång när det gäller rån och stölder, förfalskningar, cykelstölder och bilstölder. Men det finns andra brott som ökat. 97 fall av ärekränkning har polisanmälts vilket är en ökning liksom narkotikabrotten som gått upp med 20 procent.

Ser vi så till ett enda närpolisområde och tar Fagerstas som täcker de tre bergslagskommunerna så fortsätter ökningen av brotten - totalt med 26 procent. 1442 brott anmäldes sålunda under årets första 150 dagar och medan stölder och rån minskat på länsbasis har de gått upp i Fagersta med 15 procent. Narkotikabrotten eller kanske ingripandena mot narkotikainnehav har gått från 33 samma period i fjol till 105 i år eller med 218 procent. Bryter man ner statistiken ännu mer och bara tittar på Fagersta kommun så har antalet anmälda narkotikabrott ökat med 444 procent. En rejäl polisiär insats kan misstänkas ligga bakom de siffrorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista