Krånglig polisväxel

Att komma rätt via polisen växel har inte varit så lätt på sistone, och det beror på barnsjukdomar med en ny växel.

Sedan den 7 maj går nämligen alla samtal till polismyndigheten i Västmanlands län men också till den i Örebro län till en gemensam växel i Örebro.

Vi i Örebro och Västmanlands län möts idag av ett talsvar och gör vi inget val där med någon knapptryckning kommer det som regel ta 22 sekunder innan vi får tala med en telefonist.

Våra respektive polismyndigheter har slagit ihop sina växlar för att bli effektivare. Under den första månaden har det visat sig att det snarare behövs fem istället för sex heltidstjänster i växeln, men det kan variera med belastningen som kan vara högre på förmiddagarna och strax efter lunch.

Varje vecka får länens polismyndigheter totalt i snitt 17 000 samtal. Drygt sju procent eller i snitt 1300 av dessa är återanrop, alltså då samtalet efter ett antal signaler skickas tillbaka till växeln för att någon som är borta inte har kodat sin telefon, och det är onödigt, säger kommissarie Erik Robertsson som arbetar med det här.

- Det innebär dels att servicen till allmänheten inte har den nivå vi önskar, men samtidigt innebär det belastning för telefonisterna, säger han.

Erik Robertsson säger också att man nu håller på att uppdatera telefonböckerna för respektive polismyndighet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista