Tumskruvar på Kultur och Fritid

Nu drar den politiska ledningen i Skinnskatteberg åt tumskruvarna på Kultur- och fritidsförvaltningen. Förvaltningens verksamhet ska en gång i kvartalet granskas av kommunens revisorer, och de extrapengar på 400.000 kronor man fått får inte användas till annat än ungdomssatsningar. Dessutom måste varje projekt eller utbetalning redovisas för kommunstyrelsen en gång i månaden.
Kultur- och fritidsförvaltningens frihet beskärs kraftig, och nämnden får inte ensam lägga ut målen för verksamheten i fortsättningen. Bakgrunden är den kritik som förvaltningen fått - av såväl politiker som revisorer - för sitt sätt att sköta pengar och protokoll. Bland annat hamnade förra sommarens pengar för körstämman på fel konto, och därmed fick man intycket att stämman gått back. Men hårdaste kritiken riktades mot förvaltningen sedan det visat sig att man byggt en flytbastu för i runt 100.000 kronor, utan att något beslut fattats av nämndens politiker. Man ansökte inte heller om byggnadslov för det flytande huset. Förvaltningschefen har tvingats till såväl muntliga som skriftliga förklaringar utan att politikerna i kommunledningen blivit nöjda. Därför skärps nu kraven på kultur och fritidsfölvaltningen i Skinnskatteberg. I fortsättningen skall alltså dess totala verksamhet granskas av revisionen en gång i kvartalet, och de 400.000 kronor man fått i extrapengar för årets verksamhet skall vara öronmärkta för ungdomssatsningar. Dessutom ska varje projekt eller utbetalning redovisas för kommunstyrelsen en gång i månaden för att pengarna inte skall gå till annat. Och det har inte börjat så bra. Den plan som förvaltningen redosvisat för hur pengarna skall användas, och som deras egen nämnd tagit, underkändes igår av kommunstyrelsens arbetsutskott. Detta eftersom man ansåg att den satsning på dryga 50.000 för att finansiera biblioteksfilialernas öppethållande till allmänheten inte var en specifik ungdomsatsning, och att de pengarna mycket väl kunde tas ur den ordinarie budgeten.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista