Alkoholhandläggare i fara

Köpings alkoholhandläggare kanske kommer att dras in. Det är en av punkterna i ett nytt sparförslag.

Under onsdagen ska socialnämnden i Köping ta beslut om besparingar för att klara ekonomin. Det handlar om ett förslag för att spara nio miljoner kronor till slutet av nästa år. Flera av punkterna i sparförslaget togs redan för en månad sen, men vissa frågor bordlades för att utredas närmare och ska beslutas under onsdagen.

En punkt handlar om att dra in alkoholhandläggarens tjänst, och i stället låta arbetsuppgifterna skötas av sektionscheferna på individ och familjeomsorgen.

Men alkoholhandläggarna i resten av länet reagerar starkt mot förslaget, och har skickat ett brev där man kräver att alkoholhandläggaren i Köping ska finnas kvar.

- Vi har uppfattat att Köping har en livaktig restaurangnäring som inte är alldeles enkel att hantera. Och att dra in handläggaren spar man inga pengar på eftersom kommunen kan täcka kostnaden genom att avgiftsbelägga kontrollerna. Det säger Dan Karlsson, Arbogas alkoholhandläggare.

Han tillsammans med alkoholhandläggarna i nio av länets kommuner har skickat ett brev till Köpings socialnämnd där man bland annat skriver att ”rättssäkerhet, likformighet och likställdhet enligt de krav kommunallagen ställer” är särskilt viktigt.

Jag har svårt att se att man kan splittra upp en specialistfunktion på chefer som dessutom ska följa med i vad som händer inom alkoholområdet etcetera.

- Jag tycker det verkar väldigt svårt, säger Dan Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista